mandag 7. desember 2009

ADVENTSKALENDER
7. Desember

Bak dagens luke i kalenderen kommer det til syne en oppfordring. En oppfordring til å gi til de som ikke har det så bra i julen. For mens mange hjerter gleder seg til jul, er det ikke som vi så ofte sier; at alle hjerter gleder seg. Noen gruer seg og skulle ønske jule allerede var over. I julen blir det som ellers i året oppleves som sårt, så ekstra sårt.

Jeg skal fortelle deg en liten historie. Jeg har lest den her.
Året er 1894. Landet er USA. Nærmere bestemt San Fransisco. I den fattigste delen av denne byen var de sosiale forholdene elendige. SPESIELT nå som hele landet var rammet av depresjon. Mange var arbeidsløse og sultne, eide verken mat eller klær. Trøsten de hadde var alkohol. Lederne av Frelsesarmeens menighet i bydelen ønsket å stelle i stand en ordentlig julemiddag for folkene her. Problemet var; hvordan skulle de klare å finansiere dette!?
Løsning: ei stor gryte på ferjeterminalen.
Resultat: julemiddag til 1400 personer.
En årlig tradisjon ble skapt.
I 1901 kom denne tradisjonen til Norge. Frelsesarmeens sosialarbeid blandt kvinner hang gryter i stativer rundt om i byen for å samle inn penger til Oslos fattigste for å gi dem en sorgfri jul.
I DAG henger fremdeles disse grytene rundt omkring. Inntektene går til mange sosiale og også diakonale formål. Det er varierte brukergrupper soom ber om hjelp. Frelsesarmeen ønsker å tilpasse hjelpen etter mottakers behov. Enten det er til mat, klær, ved eller annen økonomisk hjelp. Av og til trenger et menneske bare noen å snakke med. Diakonal hjelp er derfor viktig!
Oppfordringen er gitt. Ser du ei svart gryte dinglende på et stativ, en frelsesoffiser som står ved siden av og ofte også hører julemusikk; Gi.
"Hvert bidrag gjør at noen får det bedre".

Ingen kommentarer: